Tuesday, October 22, 2013

Panic attack and anxiety disorder 1

The reason why i wrote abt this is (by His will), I want to heal myself also others who are or were in the same situation as me.

I had the first attack when I was having pathphysiology class on thursday. About a month ago. At that time, my prof was teaching abt death spiral. Seriously I wasnt thinking abt anything on that time. Surely not abt death.

But suddenly, without a warning, I felt my heart beat very loudly, and then it started to beat very fast. I started to breathe very fast because I felt like I was in short of oxygen. And it became worst when I think that if I myself didnt get enough oxygen supply, I will be dead. And in my book was written " 7-8 min no oxygen=dead". My hands and feet started to sweat a lot and I was shivering terribly as I felt really cold. Then, I started to have cramps. I cannot even straighten my hand. I told my friend next to me to help me as I felt like I was dying. I felt like something was in my throat. I became really panic when I remember that someone will feel like this when he/she is going to die because his/her soul will be in there. I started to feel very weak and it was barely hard for me to open my eyes. The feeling was like you are really tired and sleepy.

Then my prof asked me to stay calm and move my hand and body. She asked me to take a deep breath and sit like in the situation you have dyspnea ( google it, because the method really helps you). And then I drank the hot chocolate bought by my friend. After a while, like a miracle, i do feel better.

My prof said it was due to hypomagnesemia. Since I am a very slim and small. I thought that it might be true because I do ate less food with magnesium such as spinach, nuts, milk. After the lecture, and went back home, I felt nothing was wrong with myself. I felt very well as nothing happened before. It was just like a dream. To avoid bad things happen, I bought myself bottle of magnesia (a type of mineral water with large content in magnesium) and milks. I did make a research on internet abt my condition. By looking at the symptoms, I did think that it was due to hypomagnesemia. And the weekend past just like that as nothing happened.

However, during monday, in the the lecture, when I was just trying to focus, I started to feel some chills. Then, sadly the same symptoms came again. I did try to calm myself by drinking some water and ate some sweets. However, I tried to bear these symptoms for about 1 hour! As I felt like I cannot hold it anymore, I ran out from the lecture. So, what actually did happen? to be continued...



Thursday, October 17, 2013

Penat

mungkin ramai yang sangka life as a medical student
study+test+exam+kelas pagi ke petang=penat
tapi aku yang dulu (eheh?) tak rasa camtu
lama aku amek masa, merenung masa lampau~
 
dan baru aku paham, sebenarnya untuk aku
hidup dengan expectation orang lain=penat gilos

sekarang, aku bangun tidur benda first yang aku akan fikir,
"oh, aku kena pegi lecture sebab nanti tak nak org lain pk aku fail exam sbb aku xg lecture"
pastu bila dalam lecture aku akan fikir
"oh, aku takleh tidur ni sebab kalau aku tido, aku tak paham, nanti fail exam pstu sedih sebab takleh balik awal macam org len"
pastu bila balik rumah aku akan fikir
"oh, aku kena study betol2 ni kalau tak nanti tak pass test nanti akn drag exam aku, pstu mulalah sedih sebab org len semua lulus"
semua bnda yang difikirkan mesti ada "ORANG LAIN"

maksud aku bukannya nak cakap pergi lecture or study tu buat aku penat, tapi aku penat hidup dengan ada fikiran macam tu.sedih.sebab aku yang dulu tak macam tu.
mungkin sebab pesan senior2 bila masuk tahun ketiga ni "kene pegi lecture","kene study","jangan main2" sebab ramai yg sangkut kat tahun ketiga ni...mungkin jugak aku paranoid sbb tahun2 sblom ni aku bnyak kali fail dan aku rasa kesalahan aku berpunca dr sikap ak sendiri yang suka main2 sangat.

tapi at least, walaupun aku gagal, serius aku rasa tak sepenat hidup macam sekarang.at least tiap2 hari aku bangun bersemangat dengan banyak plan yang nak dibuat dalam masa sehari.aku balik kelas, pastu pergi centrum, jalan2 tak fikir expectation org lain, kadang2 tiba2 je boleh main bowling, g globus, paling teruk shopping baju lepas kelas. pastu bila sampai rumah sempat masak, sempat je study malam tu pastu tidur dengan tenangnya.Aku rindu saat itu. Hidup aku CAREFREE.apa nk jd, jdlah~ tapi sekarang, bangun pagi semangat ntah ke mana, pstu g lecture, rasa kosong kadang2 sampai aku pk apa yg aku dapat, pstu balik rmh penat semacam, rasa rumah sunyi semacam, pstu ada masalah nak tido.

Sedih.sebab dr zaman sekolah dulu aku biasa hidup dengan cara carefree. jd bila aku nak bt perubahan, aku tak tahu mana yg terbaik utk aku.jd, yg aku mampu sekarang ialah, berdoa agar perasaan ikhlas tu cepat datang. amin..

Tuesday, October 8, 2013

Kosong

Tidur. Bangun. Pergi Kelas. Balik. Masak. Penat. Tidur.
Necrosis sangat hati ni

Friday, October 4, 2013

Permulaan

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah. atas semua nikmat.

Mungkin nikmat yang jelas aku rasa sekarang ialah dapat menjejakkan kaki ke alam Pelajar Tahun Ketiga.
Siapa sangka pelajar yang hampir kene buang sebab repeat exam Chemistry 4 kali, kene extension subjek Biophysics, sampai lecterer sendiri cakap "This will be tough for you. You really need to work hard", pastu masuk tahun kedua kene repeat pulak Biochemistry 3 kali akhirnya dapat jugak masuk tahun ketiga.

Aku cerita ni bkn nak bkk aib sendiri. Cuma kadang2 nak bagi semangat untuk aku sendiri di masa depan kalau2 lah rasa down sgt atau mungkin orang lain yang senasib atau lebih teruk keadaannya.

Baru je nikmat tu nak dirasai, dua benda aku dah diuji awal2 lagi.
1. Kesihatan. Alhamdulillah mungkin keadaan aku dah elok sekarang. Hypomagnesia. Mungkin orang akan gelak bila tau aku ada penyakit ni. Mungkin orang akan lagi gelak bila cakap penyakit aku ni melarat2 sebab psikologi semata2. Aku tak sedih sebab tu. Aku cuma sedih bila nikmat belajar aku ditarik. Cuba bayangkan apa perasaan korang bila korang nak sangat2 belajar dan faham ilmu Allah tu tapi tak boleh sebab setiap kali korg nak fokus, korang rasa sesak nafas, tangan menggigil tak leh tulis, mata pun tak boleh bukak sebab badan lemah sangat? Hanya Allah je yang tahu perasaan tu. Memng mental kita boleh dikawal, cuma kdg2 benda ni perlukan masa untuk pulih. Bagi org yang tak pernah sesak nafas, mungkin takkan faham betapa paniknya bila tb2 kita tak boleh nafas, rasa mcm org cekik, dan macam nak mati. Mungkin saat tulah kita baru nak bersyukur setiap kali bangun pagi sebab dapat bernafas, dan setiap malam sebab dapat tidur dengan lenanya. Dan saat itu, apa yang aku perlukan sangat2 adalah sokongan. Dan barulah aku kenal sapa sahabat aku.
2. Sahabat. Aku ni memng jenis manusia yang sangat dependable kat org lain. Memang kalu tade sahabat2 ni, aku tak tahu kedudukan aku kat mana sekarang ni. Dan sekarang aku ditarik pulak nikmat utk belajar dengan sahabat aku. Sedih sgt sampai aku tak tahu nak explain mcm mana. Ak faham diorg lagi spttnya sedih sebab bagi aku ujian diorg ni sgt2 berat. Hanya orang yg mampu akn diuji olehNya. Sebab tu aku kena kuat. Kuat utk diorg dan jugak aku sendiri. Dan aku tahu ada hikmahnya Allah tarik semua ini.Utk pengajaran buat aku dan sahabatku ini.

Ya Allah, permudahkanlah urusan sahabat2 aku, dan jugak hambaMu ini serta umat2 Islam.Assalamualaikum.

YOSH!!!

Wednesday, September 4, 2013

IJWYTK

I keep remembering the past
What I have done
What I have spoken
I am so sorry that you met the immature me
and I know a thousand apologizes still cant be compared.

Yes, I am a stone, a wood or whatever
Just say it
What all of you want to say.

Cause hurting a man like you
I want it no more.

Friday, July 12, 2013

Ini tabook saya

Assalamualaikum...

Sebelum tu nak ucapkan salam Ramadhan buat rakan seagama dan seakidah walaupun kita tak saling mengenali. Moga Ramadhan kali ni lebih bermakna dari Ramadhan sebelumnya dan amalan kita dilakukan dengan ikhlas agar diterima olehnya. Puasa jangan tak puasa tu bukan setakat makanan je, tp haruslah puasa jugak main game, baca manga, dengar lagu korea, tengok movie.

Just nak share pengalaman Ramadhan tahun lepas. Haha. Takde yang menarik pun. Yang menarik sebab sampai sekarang saya sendiri kagum macam mana boleh tidur sampai 9-10 jam. Pastu puasa berapa jam sangatlah kan? Celik mata tak sampai berapa jam dah bukak.Sedih kan dengan orang macam ni. Nauzubillah.

Dan sekarang ni, ye, saya masih terkandas kat negara yang saya kene puasa 19 jam. whattt?19 jam. ahaha. Mungkin orang fikir oh kesiannya kami ini kene puasa lama. Mesti lembik lah penat lah.

Tapi bila saya reflek balik, saya pernah berdoa dulu hingga sekarang. "ya allah,tentulah yang terbaik buat ku. dan yang baik itu adalah kebaikan dalam agaMu"

Dan sekarang bukan saya terseksa kene puasa  19jam. Jauh sekali. alhamdulillah. At least saya bukan orang yang puase mungkin 5 jam macam tu je(tolak tidur) lagi. bukan jadi macam mayat idup. Mungkin nak dapat ibrah tu lama sekali sebab kene fail biochem dua kali sampai tak larat nak bersedih dah.ahaha. Tapi aku percaya, ni adalah tarbiyah aku untuk dapat kebaikan dari agamaNya.Thanks Allah for everything.

Sedih mmg sedih.penat mmg penat. tapi ini tabook saya yang akhirnya, sedih dan penat tu dicover dengan kemanisan.

in 3 daysnsaya balik.Alhamdulillah. cuti ni betul2 kene padatkan dan manfaatkan. moga Allah menjaga kita daripada akhlak yang mungkar.Amin.

Selamat berpuasa dan menunaikan ibadah.

Monday, June 3, 2013

Jsem zvláštní

Sehina mana pun kita, seberdosa mana pun kita,
Kita adalah manusia...

Lol. Manusia je pun. Diperbuat oleh tanah yang dulu time kecik2 kita geli nak main sebab ada cacing dalam tu.
Bukannya cahaya macam malaikat tu.
Dan bukan juga api macam syaitan tu.
Hmm...Apalah yang spesel nya? *matadipusingkeatas*

surah at-tiin:4
"sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk sebaik-baiknya"

macam bila belajar embryology,anatomy, biocemistry, physiology, subhanallah!
Hebat penciptaan Allah ni.

Kalau kita rasa macam down sangat sampai nak potong carotid artery ayam, La tahzan. Ingat kita sentiasa tinggi kedudukannya di sisi Allah. Selagi...ha!
Selagi kita beriman dan beramal soleh <3 p="">
p/s:haiyya alassolah...haiyya alalfalah

Saturday, June 1, 2013

Kesedihan Dunia ibarat Chipsmore

I smile while I can
because I shouldnt be sad because of this.

Oh Allah, I know this is not my limit,
because You keep on testing me with the same matter,
2 times, with the same marks and nearly to reach it
I always ask myself, why?
Maybe did I do something wrong with You? or others?
 
I know this is a way of tarbiyah for me,
maybe I was tested with the same thing
because I didnt grab it.

I didint want to ask more,
I just pray to You that You would always keep me strong
and if I do did wrong,
please show me the correct path...

And in everything You had destined for me, I know it will always be the best.
I am strong because I have You and my Deen. Alhamdulillah.

p/s:percaya xdengan tajuk post ni?bagi sesiapa ada diari or blog, try review balik. ada je benda sedih sebelum ni yang kita rasa, oh macam nak mati kununnya. Tapi, tengoklah, ari ni kite dah tak rasa pun. Ingat lagi ke idok pun xtahulah. :D

Monday, May 13, 2013

Wondering

I just feel dat something is wrong.

Does it kill you to consider about others?

Hadis Kelima Belas

 عَنْ أَنَسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ. (البخاري ومسلم)

  Dari Anas ra., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Tidak sempurna iman seseorang dari kamu sehingga ia suka saudaranya mendapat (kebaikan seperti) apa yang ia sendiri suka mendapatnya."

(Bukhari dan Muslim)


Friday, April 12, 2013

So Random

Hidup ini sangat random *tb2 berfalsampah mlm2 cenggini*

Pernah orang yang xpernah nampak marah, xpernah pun tarik muka masam boleh menangis tiba2
Pernah tak sampai sebulan dah boleh pindah keluar dari Neredin
Pernah hari ni ada dalam 1000+ euro dalam akaun sekali xsampai seminggu tinggal 50 euro
Pernah stadi sikit sekali dapat full mark, dan pernah pula stadi nak pecah kepala sekali dapat cukup makan,
Pernah hari ni memang rajin semacam, sekali esok baring terbongkang

Apa2 pun semua yang pernah tu bukan sekadar random...mungkin ujian, mungkin nikmat...ada hikmahnya disebalik semua itu

Dan Moga Allah ikhlaskan hati kita atas segala kerja yang kita lakukan <3 p="">
p/s:dah pindah rumah...wee!!! nak hupdate nanti...^^

Wednesday, March 20, 2013

ana

12.50 malam waktu Malaysia
22 tahun yang lepas

Wednesday, March 13, 2013

Kacaknya Diorang

Minggu lepas punya usrah, main topic duk citer pasal ciptaan Allah yang kacak...
Mus'ab bin Umair, Fatih Sefaragic
Lol, kacak tu bonus je...main point dye, kalau lah iman dah mantap, tambah suara sedap baca quran, kekacakan bertambah2 lagi la... #slapmyface

Indeed kacak or cantik adalah sementara je...

Pengajaran paling best dr cerita Mus'ab bin Umair:

Beliau memang seorang yang kacak. Bermata biru. Dikatakan pulak trendy dan sangatlah wangi! Memang perempuan akan selalu beratur belakang dia. *kalaula zaman tu saya ad, konpemla saya salah satu kot drpd perempuan2 tu?*
Tetapi, selepas beliau memeluk Islam, pakaiannya berubah menjadi compang camping. Bukan salah Islam, tetapi disebabkan ketika itu Islam memang dipulau seteruk-teruknya. Plus, keluarga beliau juga menentang beliau memeluk Islam. Oleh sebab itu, beliau meninggalkan hartanya dan juga keluarganya dan memilih Islam.
dan beliau akhirnya syahid dalam perang uhud. Dan yang paling menyedihkan, kain kapan untuk mengapankan beliau tidak cukup sehingga dikatakan bila ditarik ke atas, kakinya kelihatan, dan bila ditarik ke bawah, wajahnya kelihatan.
dan tetapi, pengakhiran beliau sebenarnya tidak menyedihkan. indeed, saya rasa sgt mulia disisi Allah. Miskin dan buruk di dunia tak apa, asalkan kaya dan mulia di mata Allah...indeed lagi, dia still kacak di mata Islam. 

http://www.ummah.com/forum/showthread.php?291967-Mus-%91ab-bin-%91Umair-(Allah-be-pleased-with-him)

*taken from www.isuhangat.net

haa...yg sebelah kanan ni pakwesaya kalau korang nak tau lebih lanjut, carikla sendiri...hehe...carik lirik lagu bayibayi boleh...setakat carik profil fatih ni pon konpem boleh...^^v

Wednesday, March 6, 2013

Saturday, February 2, 2013

Neves

Neves betol bace nerves banyak2 ni...
Ya Allah,
Tak pernah lagi rasa macam ni...
At least kalau berdebar pon, one day before,
ni walaupon seminggu lagi,
terlebih adrenaline munkin...
nama pun adliyana *eh?pe kaitan?*
Nak nangis...SOBS

"Ketika kita terlalu banyak masalah, Allah tak minta kita cari jalan keluar dan penat,
Allah cuma mintak kita sabar dan solat" :D

May Allah ease our doings everyday.Amin.


Sunday, January 27, 2013

Ada waktunya

Semalam dapat berita kakak aku mengandung
Subhanallah, memang happy sangat sampai arini senyum xmuat muka dah ni...
Baby pes in le familia kot...

Petang tu pulak dapat tahu Dena Bahrin dah beranak
Walaupun xkenal pace to pace, kenal dr follow instagram je
Still I am happy for her and her family...Alhamdulillah

Pastu bangun pagi td *pagike?*
Dapat tahu plak ada dua orang ex-schoolmate MRSM Taiping dulu bertunang
Wah..termenung jap...sambil berfikir
"Aku yang lambat ke atau diorang yang cepat ngat ni?"

N baru je td, dapat tau kawan baik aku sorang ni accident
Subhanallah, nasib baik dia tak cedera apa2...
Walaupun kereta rosak, tapi still itu boleh dibaiki...

N aku?
Duk dalam bilik tak abes2 malas nak keluar sebab suhu mencecah negetip skrg weyh
Duk mengstalk kwn2 aku, mengtalk family,
N duk menunggu lamaran zain hakimi O.o
Buku neuroanat ntah kemana walaupun exam makin mendekati sobs

Motif?
Just nak cakap:
Jangan mengeluh. Jangan dengki dengan rezeki dan musibah orang lain. Mungkin itu waktu diorang, bukan waktu kita. Apa yang kita sedang buat sekarang ni, istiqmahlah dan buat yang terbaik!

Friday, January 25, 2013

Kerana Kita Tak Tahu

Tengah study,
Tengah melancong,
Tengah gelak2,
Tengah bukak pacebook,
Tengah layan citer korea,
Mungkin...
antara tengah2 tu, boleh je kita dipanggil
untuk kembali kepada pemilik kita
Mungkin, kalau bukan kita,
kawan kita...

Terkilan, sebab baru tahu pasal allayarhamah Siti Hajar...#al-fatihah
http://mujahidah2u.blogspot.ie/2013/01/rentetan-pengalaman-di-hari-hari.html

duk sibuk2 study ni,
mungkin tak sempat pun nak ambil exam,
sekali... wallahualam

mati xkira umur, jantina, saiz badan, lagi2 rupa

*peringatan untuk diri sendiri

Orang cerdik ialah orang yang banyak mengingati mati :
"Secerdik-cerdik manusia ialah yang terbanyak ingatannya kepada kematian serta yang terbanyak persiapannya uantuk menghadapi kematian itu. Mereka itulah orang-orang yang benar-benar cerdik dan mereka akan pergi ke alam baka dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat." ( Riwayat Ibnu Majah dan Abiddunya )

Tuesday, January 22, 2013

One and only Jessica in our heart

Tak nak nangis.Tak nak sedih. Sebab nanti kite akan jumpe lagi kan? iA...Love uolls

Monday, January 21, 2013

My Wish

Just wondering
you'll be 51 today,
if and only if...

But I am not that sad anymore
Because I know
we will meet again...
in Jannah...insya-Allah
and
I am trying my best to make this happen
Love you Abah <3 em="em">

Your forever and always daughter


Friday, January 18, 2013

Ana uhibbuki fillah

Dont be down. Dont be sad.
Sorry for being a bad friend.


Love you. Peluk sikit ^^

Thursday, January 17, 2013

PPG

Maybe it WAS just so hurtful because all of us were always together
Meaning you guys mean a lot more than anyone else
When I am walking alone, people will ask about you
If people want to know something about you, people will ask me
If people cant reach you, people will pass the message to me
If people are talking about me, then people will also mention you

And everywhere, we are always together, not two and rarely one

And I do care what you guys are doing because we are friends till jannah right?

And maybe I was more angry because this is not the first time. My bad. It is just my habit to keep my anger by myself. And then, BOOM!
And maybe I was more angry because I did mention to you that I also want to go to the place together. I didnt buy my cloth since I was thinking we could go to the shop. Together. But...forget it. People are forgetful.
And maybe I was more angry of myself. Becoming so childish. Get angry about a small matter like this.

But a girl is easy to get angry with her boyfriend, right?
And she's angry because she loves her boyfriend more. Not because she hates him.
That means I love you guys.

Forgive me. I just need time. #examsyndrome perhaps?
And you is not for a person, it can be two, or more ^^

Saturday, January 12, 2013

Huntunglaa~

Assalamualaikum...

"Allah melapangkan rezeki bagi orang yang Dia kehendaki di antara hamba-hambanya dan Dia pula yang membatasi baginya. Sungguh, Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu" (surah Al-Ankabut:62)

Tiba2 bila baca ayat ni,
teringat word untungla~
Perkataan ni memang selalu saya sebut...Tak bermaksud apa2 pun. Ore gura jah! LOL.

Nak2 musim exam ni. Tengok orang lulus exam je...Haa...mulalah. "Huntungla~" sambil buat muka =.="

Mungkin kita nampak kawan kita tu lulus dengan senangnya, siap dapat A lagi, legend kau!
"Untungla~"
Tapi sebenarnya kita tak tahu bahawa dia membakar api pada tiap2 tengah malam.*lilin therapy pon bole*
Atau sebenarnya kita tak tahu bahawa dia selalu bangkit awal pagi, sedangkan kita sedap2 golek dalam duvet. Nak2 musim cuti ni *eh?cuti?*

Mungkin kita nampak kawan kita tu dapat soalan senang, takpun nak bes lagi tak kena soal banyak pon dengan examiner, nak bes lagi siap examiner tu tolong lagi,
"Untungla~"
Tapi sebenanrnya kita tak tahu bahawa dia selalu solat dhuha sedangkan ada je antara kita yg tak bangun tidur lagi time tu*ouch!*
Atau sebenarnya kita tak tahu bahawa dia selalu bangkit 1/3 malam untuk menghadap penciptanya.

Mungkin kita nampak kawan kita tu selalu je kroh~, tak stadi mane pon,
Sekali exam memang dia la selalu muka lepas dengan jayanya, genius katanya!
"Untungla~"
Tapi sebenarnya kita tak tahu bahawa dia selalu je risau tentang orang lain sama ada diorg dah makan belum,
Atau sebenarnya kita tak tahu bahawa kalau rumate dia sakit, dialah manusia yg paling risau di dunia.

Mungkin kita nampak kawan kita ni selalu je fail. Tak selalu pun, at least pernah la sekali.
"Kesiannya~"Memang...
Tapi sebenarnya kita tak tahu bahawa kita sedang diuji manakala dia sedang diberi nikmat.

Mari bersangka baik. Dengan orang sekeliling kita dan juga kepada Maha Pencipta kita. Dan berusahalah selagi termampu. Tak kisahlah apa2 cara sekalipun. Usaha untuk exam tak semestinya dengan bukak buku je kan?

"Dan kehidupan dunia hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui" (surah Al-Ankabut:64)

Saturday, January 5, 2013

Malaysia: Lets Rise and Shine

Alhamdulillah. Akhirnya tahun ni berpeluang jugak menjejakkan kaki keluar dari Czech. Mungkin cara dan kompas yg diatur salah tahun lepas. Ibrahnya 1: niat itu penting #Hadis 1 ^^

Program Winter? Jalinan Ukhwah Musim Sejuk? JUMS?
"Eh, ko pergi ke program tu? Baik ngat ko ni.Sepanjang hidup aku kat sini, xpenah lagi aku pergi JUMS or sama waktu dengannya"*anonymouseA*
O.o
"Sebab aku xcukup baiklah aku pergi. Pergi xbermakna baik, dan yg xpergi xbermakna xbaik.Allah dah bagi kelapangan dalam masa, sihat tubuh badan dan duit, jadi pergilah."*anonymouseB*


Mula2 bila dah jejakkan kaki kat bumi Edin ni, rasa cam kerdil sangat.*memang la aku kerdil pon*.Tb2 rasa sedih. Mungkin aku mempunyai ramai kawan kat FB, Instagram, Twitter bagai. Tapi dalam lingkungan ikhwah kat proram ni, xramai yang aku kenal. Tb2 rasa cam nak balik Olomouc ngadap buku anat ngan histo. Takut sangat time tu tak dapat teammate or dormate yg aku xkenal lansung.

Nak dikatakan jodoh, ya, memang aku dapat teammate ngan dormate dengan orang yg aku rapat bebeno.LOL.Tapi, sebenarnya, bila dah berkenalan dengan orang lain seyes sgt bes. Xsemestinya kawan yg kite ad sekarang is da best, and xbermaknanya org yg belum jd kawan tu xbes. FAHAMTUM? Org kat sini semua sgt hebat. Umur muda baru 22 dah final year.Yg membuatkan lagi sejuk memangdang is diorg punya knowledge in ISLAM.KAGUM!And kekaguman bertambah bila aku tahu sebenarnya ramai je di antara ikhwah kat sini yg pestime join program ni. Semoga kita sama2 tersabat di jalan ni.Amin

Part yang paling bes dalam program ni: Sebelum makan mesti suap at least 5 org. And waktu explorace race, memang ada peraturan xboleh berpeluk tubuh or masukkan tgn dalam jaket.
Mungkin perkara ni nampak kecik, tapi dalam maksudnya. U GET WHAT I MEAN?

Ibrah 2:Jangan ego.Jangan sombong.Buat kawan.Kongsi ilmu.Itu lagi sweet dari amek gamba 'sweet' ngan BF.=.="

Just apa yang nak disampaikan is, if berpeluang, seriously pergi. Sebab kalau kat Malaysia, memang xlah nak join program macam ni kan?Ke aku je? Wallahualam...Tapi memang aku akui susah kalau nak buat kawan baru, nak duduk dalam bulatan sama2, kongsi ilmu ngan rakan sebaya yang ada kat Malaysia. Mesti je ada hal lain.  Mungkin Malaysia itu negara Islam, tetapi ditakdirkan bukan bumi tarbiyah untuk aku. Sedih.

Dan Mungkin itu peranan kita untuk kembalikan negara kita, bangsa kita kepada haknya. Let's Rise and Shine.

Kech-ING Bel-ING