Friday, January 28, 2011

tips tak nak bagi muke berkedut macam baju lepas anta dobi...

SAKIT HATI...
is the only one penyakit yang xleyh diubati...
walaupon mngunakan antacids,aspirin,paracetamol n sekutunya...
saya admit saya xreti nak marah orang...nak2 orang yang rapat ngan saya...
apa yang boleyh saya buat is just menangis bawah bantal..
okeyh...letak a big L atas dahi..LOOSER...hoho

nak tau apa yang terbek untuk ilangkan sakit ati...?
the answer is...
reflect urself first...

my fren cakap tgok dulu atas sebab kite marah ngan orang tu...
sebab dye xjage hbungan ngan kite ke or xjara hubungan ngan allah...?
n try pulak banding diri kite dengan Rasulullah SAW...
beliau penah kena baling ngan tahi, batu n kena pkul la..
but beliau xpena nak sakit ati..
malah still memaafkan orang tu...
oh, terasa khilafnya diri neyh...

n one more,
bile org wat salah ngan kite,
try to reflect back..okeyh imbas kembali disitu..
actually dia buat salah tu bcoz mmg nature dye camtu ke or sbb kesalahan kite sndiri...
sbb mana lah taukan..
before this kite penah wat benda yang sama kat org len..
n tersakitkan ati orang tu...
so, gedebuk kena balik lah muke...
what goes around comes around la katakan...
so, kalau nak marah orang,
muhasabah lah diri sendiri dulu...

okeyh..dah lega...
actually, kawan2..
try jgn simpan dendam or marah kat org len..
"kawan yang baik adalah kawan yang menegur"
tapi janganla tegur direct tang-tang kena atas muke dpn org ramai..
slow talk la der...
if kite sayang kawan kite..why dunt kite tegur dye..
sama2 nak msuk syurga kan?

to:
Hadinah, Aini, Husna, Bazy and Sabila...
thanks for sharing your thoughts tadi...
actually soklan tu, Sabila yang kemukakan...
but benda tulah yang duk membuat ak emoticons semacam mngu neyh...
n korang punye idea mmg mantop n kite rsa lega sgat skrg neyh...

ya allah...
ak bersyukur sangat..
rse mcm allah yang bagi ubat penenang melalui hamba2 nya..
walaupon ak jarang menadah tangan meminta pertolongan..
tapi allah tau ap msalah hambanya..
sesungguhnya allah maha mengetahui, penyang lagi maha pengasih...


2 comments:

  1. yana ! kte bru jgak skt hati mlm smlm. tp ble bce ni, lega skit. tq :)

    ReplyDelete
  2. ko skit ati kenapa weyh...?cer2 skit...

    ReplyDelete

Kech-ING Bel-ING