Wednesday, November 30, 2011

DaripadaNya DIA diciptakan, KepadaNya DIA dikembalikan

Dulu kecik-kecik, saya takut dengan DIA. Muka DIA roar gile. Tak kenal DIA sangat. Sebab jumpa DIA pon time raya je. DIALAH mami kepada mami saya.

Yang saya ingat,
Masa mula-mula start sekolah darjah 1 dulu, DIAlah yang akan cuci kasut saya. Sebabnya, kalau saya basuh kasut, konpem saya akan main air dengan banyaknya, padahal kasut taklah cuci mana pun.

Pastu selapas arwah abah meninggal, saya pun pindah ke kampung. DIA pun pindah duduk sekali ngan keluarga saya.
Start daripada tu, saya xpernah lupa,
Kalau mami nak rotan, DIAlah yang akan jadi pelindung dan pujuk saya. Lagi best, DIA yang marah mami balik sampai mami tunjuk muka tak puas hati je.

Saya sangat suka makan buah. Tapi kalau buah tu berkulit, jangan haraplah saya akan merajinkan diri untuk mengupas buah. Sampailah buah tu buruk. Oh, malasnya. Tetapi sebab ada DIA yang selalu mengupas buah, maka masuklah buah tu dalam perut saya dulu.

DIA tahu saya sangat suka makan nanas, mangga ngan betik. Sebabkan DIA tersangatlah rajin, saya boleh makan buah-buah ni bila-bila je. Bukak pintu belakang rumah, CAK AAA. Petik je. Buah-buah yang DIA tanam semuanya segar dan manis.

Yang bestnya, buah-buah yang DIA tanam, sayalah yang banyak makan. Kalau buah tu dah masak gile, DIA still akan tunggu saya balik dari asrama untuk membedah buah tersebut. Sanggup tau balut and simpan dalam peti asalkan buah tu tak buruk.

Oh, saya sangat suka makan. DIA tahu makanan feveret saya. Tak lain tak bukan bila saya balik asrama je, mesti DIA akan masak nasi air plus ikan masin tak pun daging goreng bodoh. Kan dah kata simple je...-..-" Tetapi sebab ada DIA, saja menggedikkan diri malas masak.

Saya sangat suka tengok citer korea ngan hindustan. Time malam, walaupun DIA hanya paham bahasa melayu je, DIAlah yang selalu teman saya tengok tv ni. Orang lain ke mana ntah sebab diorang xlayanlah citer jiwang2 neyh.*ceyh* Yang bestnya, walaupun DIA xpaham bahasa, DIA paham jalan cerita kot. But, sometimes jalan cerita yang DIA faham lagi dramatik dari jalan cerita sebenar. -..-" So, kenalah explain kat DIA balik.

Pandai pakai baju, pandai campak dalam mesin. Tetapi tak reri nak sidai. Oh, buka tak reti, malas sebenarnya. Kat rumah, kalau bunyi "Teeetttt..." menunjukkan mesin siap tu selalu buat bodoh. Sebab mesti DIA yang akan tolong saya sidai. Tetapi bila nampak DIA akan bakul sorang-sorang, cam kesian pulak. Terus lari and tolong DIA sidai sama-sama.

Kat rumah ada banyak sangat benda alah ni. Grr. Benda alah sampai nak taip spesis dia pon rasa geli. Google la sendiri binatang apa bersesungut dua, kadang-kadang boleh terbang, berkaki tajam, merayap-rayap and bewarna hitam keperang-perangan. Haa. Tulah dia. Kalau ada benda alah ni dalam bilik memang saya takkan tidur la. Tetapi, adanya DIA, hidup ni bebas tanpa benda alah tu.

Tetapi, Allah dah cakap dalam Al-Quran:
innalillahiwainnailaihirojiun

Oleh itu, sebagai hambanya yang kerdil, saya redha.
Dan DIA sebenarnya bukan setakat mami kepada mami saya, tetapi seorang NENEK.

Al-Fatihah

p/s: Muharram...bulan ujian bagi ku. Ya, Allah tabahkanlah hati ini.

Sunday, November 27, 2011

Hakikat


When I was confirmed to continue my studies in Republic Czech (CZ), I felt seriously macam taknak fly je...Baik sambung study kat Malaysia... As I guess some of KMBians rasa CZ ni adalah last choice..So, macam looser gile bile dapat fly ke CZ je. Well, I admit I was one of them. Tahap keignorance yang melampau tu sampai bila ada talk pasal CZ kat KMB je, seriously tak nak ambik tahu lansung. Sebab dah xada choice sangat, tak terbang malu ngan sedara, terpaksalah pujuk jiwa yang terluka ngan Irish people "Finelah...asalkan terbang jugak. Negara europe pulak tuh...Senang nak jalan2." Plus, bile tengok orang lower IB point dari aku dapat fly ke Ireland, I was like, "Okay, ini tak aci gile. Macam aku lagi layak je". Also to certain point aku rasa Tuhan dah memberikan kita satu keburukan and tak sayang kita lagi bila tak dapat fly ke Ireland.

-.-"

Hahaha...Yes, I know I have smelly liver...plus I am a bad hamba to Him...REALLY BAD

BUT,

Until a point, YESTERDAY...

"SESIAPA YANG ALLAH MAHU KEBAIKAN BAGINYA, ALLAH MEMBERINYA KEFAHAMAN DALAM AD-DIN" Sahih Al-Bukhari dan Muslim

Rozumite? Google sendiri =D

If Allah wants to give something good for me, bukannya dengan DIA memberi aku terbang ke Ireland. Ada apalah sangat kat Ireland? *OMG, orang Ireland jgn marah ye?* Kat KMB dulu, bile ada usrah je, saje buat2 handset abes battery la*lame*, xpon busy la, tertido la...Bile ada daurah, saje je cakap ada banyak keje, mak tak bagila... Subhanallah, gelapnya hati ni dulu.
Tapi TERHARU sangat, walau kite dah banyak kali larikan diri dari jalan-Mu, bertapa SWEET nya Allah tu dia xpernah berputus asa terhadap kita.
sayang korang :)

And, one of the thing I am most grateful of is that I get the chance to meet back my kakak usrah here in CZ...Sayang Kak Arina.
and now I realize, Tuhan sebenarnya sedang memberikan kebaikan yang tak ternilai untuk kita...ALHAMDULILLAH.

And I LOVE OLOMOUC SO MUCH...MMMUAHHH!!!

Friday, November 18, 2011

Dekat Padamu

Ya Allah, I feel so happy today...so happy till I feel I wanna cry...
Thanks to the Olomouc Family...you've made my day...Sayang korang semua=)
And also Thanks to Allah for giving me the chance meet this awesome community of Olomouc...

Today we celebrate Hari Raya Korban. Yes, eventhough the actual Hari Raya was about 2 weeks ago, ate nak buat macam mana...nama pon budak medic...aigoo -..-"
It was AWESOME dude...lots of delicious foods, with cheerful people, nice speech and reminders, and jemaah prayers...

the AWESOME

What actually that makes me feel sooo happy today is that I feel dekat padamu =)
With the ukhwah of Muslims community here, ceramah just now, and reminders from the noona...I feel that I'm full...both zahiriah*ada ke word ni* and rohaniah...alhamdulillah

Tuesday, November 15, 2011

Hamtaro


Bile tengok gambar-gambar di bawah ni...terus terdetik, "Ya Allah, banyaknya stok makanan aku rupanya."

stok rempah ratus terusan dari msia gitu =D

stok malas masak...lapar ngap teros -..-"

stok makanan ruji...study je mst makan bnda ni..aigoo

Mana makanan xbanyak...???
Bila nak makan je rasa sayang...nak2 stok yg dibawa asli dr Malaysia Terchenta..sobs3
Tapi bila g kedai, nampak je makanan feberet, teros gerrrab xkisah la benda tu sbnarnya wujud lg dlm stok...-->perangai yg xpatut dicontohi aka orang tamaksss

Hrmmm...tapi nak bt cmna, sejak zaman kanak2 riang lg kite mmg suke simpan makanan...beli xmakan pon...bile bkk stok makanan, mulalah sedih sebab bnyak dah expired...

One thing je utk peringatan diri sndiri,"OHEMGEE, duit RAKYAT kot ko bazirkan tu yana"

Fine, the best solution:"nak makan banyak2 malam ni sambil study anat...tehee"bile makan habis, barulah xdikira mmbazir kan?kan?kan?

Friday, November 11, 2011

from gedik to gedikest

to my very best friend, and gedikest ever...
HAPPY BIRTHDAY...
sedih tahun ni xleh sambut macam tahun lepas...xleh siram ko..haha...
HAPPY2 ALWAYS=)

p/s:of to iGAMES>>>pergh..penat...kena main futsal ngan netbal..sobs3...

Friday, November 4, 2011

Adaptation

*klik utk tumbesaran

Give urself some time, some break and some korea...hihi...

Tuesday, November 1, 2011

People who are selfish dont actually realize they are selfish

Hypothesis dari dulu:
Memang orang yang amek medik ni kena ada kriteria pentingkan diri sendiri ek?

Kech-ING Bel-ING